GR5 - een vruchtbare berg

10 juni 2024 - Col du Donon, Frankrijk

Vandaag de eerste berg beklommen, de Donon 1008 m, de hoogste in dit deel van de Vogezen.

Ik kwam Victor Hugo al eens tegen in Vianden maar hier op de top van de Donon opnieuw. Volgens zijn vader is Victor hier verwekt. Op de 5e Florial van het jaar 9 (de republikeinse kalender uit die jaren na de revolutie). Ik hoor wel van jullie terug wat de datum in onze telling is.

De markante top was al een heiligdom in de Bronstijd (gewijd aan de vruchtbaarheid, vandaar Victor), later de Romeinen (Mercurius). Napoleon III liet er een kitscherig Grieks tempeltje bouwen en de Duitsers een trap om hun Keizer Wilhelm naar boven te kunnen brengen.

Na eindelijk een rustdag in Arbeschviller (prima camping, leunstoelen, winkeltje, bakker en restaurant) ging het vandaag als vanzelf omhoog. Makkelijke paden en voldoende abri’s en banken. Fantastische uitzichten. Vanavond in een ietwat verkommerd hotel op de Col du Donon.

Morgen een halve rustdag (10 km) in Schirmeck, een stadje met iets meer voorzieningen. Wordt tijd om de was te doen. Daarna in een dag of vier naar naar Ribeauville.

De grote vraag is hoelang mijn linkerschoen het houdt.

1. SASKIA Manders:
    10 juni 2024
    Hinkelend komt men ook ver
  2. Meike & Louis:
    Wat een rare kalender.
    Ik kwam deze opzoek-site tegen: https://www.archinoe.fr/commun/visualiseur/outils/calendrier/calendrier_rev_greg.php?annee=IX#

Dan zou het zijn
    Date choisie 5 Floréal IX
    Calendrier républicain 25 Avril 1801
  3. Marjon:
    10 juni 2024
    hier ook af en toe een paar geknakte Griekse zuilen op Rhodos. Ik denk dat het hier wel beter weer is. voor verkommerde hotels kun je ook op Karpathos terecht.
    nu maar hopen dat die linkerschoen het vol houdt.
  4. Susan:
    10 juni 2024
    Left, left, I left my wife with 48 children, a starting commission without any mission. Wees niet miserables, in 1801 verwekt en in 1802 geboren.
    In het stadje maar wat duct tape?